
 

 

 

Interpretation: Core-filled CMU block walls cannot achieve Grade I  

 

Designation:  IR 301-2019-035 

 

Approved:  June 6, 2024 by RESNET SDC 300 

 

Effective Date: July 6, 2024 

 

Reference:   

 

Standard   _ANSI / RESNET / ICC 301-2019_____________________ 

 Page Number(s): ________________________________________________ 

 Sections(s):  Section 4.2.2.2.1; Normative Appendix A-2.1.1.4; Normative 

Appendix B - Building Element: Wall Assembly / Rated Feature: Wall Insulation Installation 

 Table(s):  ________________________________________________ 

Relating to: _Insulation installation grade for CMU block walls filled with 

site-installed insulation__ 

 

Request from:  

 

 Name:  __Dean Gamble__________________________________________ 

 Affiliation: __US EPA___________________________________________________ 

 Address: __1200 Pennsylvania Ave. NW, MC 6202A__________________ 

 City: __Washington ________   State:   __DC_____ Zip:  __20460___________ 

 Email: __gamble.dean@epa.gov___________________________________________ 

 

Background Statement: Provided by person requesting the interpretation. 

 

Concrete Masonry Unit (CMU) blocks are commonly used to construct residential 

exterior walls in some parts of the country, such as Florida. One practice for insulating 

such walls is to fill the hollow cores. For example, this can be done by injecting spray 

foam through holes drilled into the side of the wall, as shown below. 



 

 

 
 

For such installations, there is no opportunity for a Rater to visually inspect the insulation 

installation quality because it is concealed upon installation. For a typical installation, the 

Rater may only be able to visually verify that insulation is present at each injection hole. 

 

ANSI / RESNET / ICC 301 does not define procedures specifically for CMU block walls 

that are site-filled with insulation. However, Section 4.2.2.2.1 states, in part, that “the 

insulation of the Rated Home shall either be inspected according to procedures equivalent 

to Appendix A or if confirmed to be present but not fully inspected, shall be modeled as 

Grade III... Thermographic inspection shall not be used to determine an assembly 

achieves a Grade I rating.” 

 

Furthermore, the grading criteria in Appendix A, Section A-2.1.1.4 Closed-Cell 

Polyurethane Spray Foam, states in part that, “no more than 2 percent of the insulated 

area shall contain voids or be greater than ½ inch less than the specified thickness. The 

minimum installed thickness shall not be less than ¾ inch below the specified thickness 

at any point. Voids extending from the interior to the exterior of the intended insulation 

areas shall not be permitted.” Very similar criteria are defined for open-cell foam and 

loose fill insulation, which might also be used insulate the hollow cores. Such criteria 

cannot be assessed because it is not possible to observe the insulation. 



 

 

 

 

Proposed Interpretation: Provided by person requesting the interpretation. 

 

Core-filled CMU block wall assemblies are not explicitly addressed in ANSI / RESNET / 

ICC 301. Because it is not possible to visually inspect the insulation within such 

assemblies, is it correct to state that the insulation installation of such an assembly cannot 

achieve Grade I? 

 

Is it also correct to state that foam or other insulation applied to the exterior or interior 

side of a CMU block wall (i.e., not within the cores) has the potential to achieve Grade I 

insulation installation, because it is possible to visually inspect such insulation? 

 

SDC Response: 

 

Is the proposed interpretation correct? ___X__ Yes _____ No 

 

SDC Comments: 

 
 

 

 


